LA PLATAFORMA PEL DRET A DECIDIR, NO PODEN DECIDIR JUNTS

Enrere han quedat els moments de glòria per a la Plataforma pel Dret de Decidir (PDD), l’entitat que va capitalitzar les reivindicacions soberanistas de Catalunya i va assolir treure al carrer a multitud de ciutadans a favor del Estatut que va aprovar el Parlament o per a exigir el traspàs immediat de les infraestructures a la Generalitat. L’organització, que agrupa més de 700 entitats de divers signe però amb el denominador comú del dret a decidir de Catalunya, exhibeix ara una profunda esquerda que, segons van reconèixer ahir membres d’un dels sectors enfrontats, pot ser “insalvable”. Les divergències es van deslligar arran de l’assemblea que la PDD va celebrar a Girona el passat 15 de juny. D’ella va sortir una nova junta directiva encapçalada pel politòleg Jaume López i amb Mònica Sabata portaveu. Aquesta adreça ha estat impugnada per part del nucli fundacional de la plataforma, convertit ara en sector crític, que ha triat com presidenta interina a Elisenda Romeu, integrant de la Xarxa d’Entitats Cíviques i Culturals dels Països Catalans, i compte entre els seus caps visibles a la historiadora Blanca Serra.

 IL·LEGAL I POLITITZADA

Romeu va manifestar ahir que la cúpula designada en l’assemblea de Girona és “il·legal” perquè la seva votació va vulnerar els estatuts de la PDD. Segons va explicar, els crítics van decidir abandonar l’assemblea abans de la votació després d’haver-se’ls rebutjat la petició de posposar-la al dia d’ahir, com estava previst inicialment. A pesar del seu planti, la votació es va portar a terme i, pel que sembla, sense el quorum requerit per a considerar-la vàlida.

Per aquest motiu, el sector fundacional, que no va obtenir cap lloc en la nova junta directiva, va decidir impugnar el resultat i posar l’assumpte en mans d’advocats davant el que consideren un “cop de força” dels oficialistes. No obstant això, el cisma intern no solament es reduïx a aquest episodi puntual, sinó que, tal com van explicitar els crítics sense mossegar-se la llengua, subjeuen importants diferències amb un fonament molt més polític. Així, Romeu va acusar als nous dirigents de la PDD de “sotmetre’s a les directrius dels partits” i va deixar clar que es referia molt especialment a CIU a l’afirmar que “darrere a la autodenominada junta directiva es troba la casa gran del catalanisme”, un concepte manido en els últims temps per la federació nacionalista. “La nostra labor és treballar per a empènyer als partits cap al dret d’autodeterminació, però no col·locar-nos sota la seva capa”, va indicar Romeu, qui va afegir que aquesta sensació de politización en l’entitat s’arrossega pràcticament des de l’organització de la manifestació per les infraestructures, que va congregar a més de 200.000 persones a Barcelona el passat 1 de desembre.

 ESTATUT ESGOTAT

Altre dels aspectes de fricció entre oficialistes i crítics és l’actitud que ha de tenir la PDD davant la sentència del Tribunal Constitucional (TC) sobre el Estatut. Romeu va criticar la presència de Sabata en l’acte organitzat per Òmnium Cultural per a expressar el seu deslegitimación al TC. “La via estatutària està esgotada i no pensem defensar ara un Estatut que vam rebutjar en les urnes”. Per a tractar de recompondre cara al futur les costures trencades, ambdós sectors s’han citat per a una reunió dijous que ve.

Anuncios

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

w

Conectando a %s

A %d blogueros les gusta esto: